Aftonbladet skaffar sökmotor

Den nya sökmotorn Sesam har nu integrerats med Aftonbladet.se. Det går att söka bland artiklarna, men även på webben.

”Men nu kan man söka på alla gamla artiklar som publicerats på nätet. Vill man till exempel läsa allt som skrivits om Zlatan, skriver man bara in det och trycker på enter.” säger Marianne Schvarcz

En sökning på ‘Zlatan‘ levererar de artiklar där Zlatan nämns, sorterade i datumordning. Dessutom går det enkelt att söka vidare i en viss avdelning, exempelvis Sportbladet. Mycket användbart!

Jag har även testat Aftonbladets webbsök. Även här verkar Googles svenska hemsida vara borttagen. Sökmotorn verkar inte ha någon slags viktning av hur betydelsefull en viss webbsida är (jämför med PageRank). Konsekvenserna av det blir att irrelevanta webbsidor ofta dyker upp i sökresultatet. Exempel: En sökning på ”google” ger en träff på en undersida hos Kulturbloggen.com.

Nu väntar vi bara på att kunna söka bland bloggar direkt från Aftonbladet/Sesam. Med tanke på att Bloggsök precis lanserats så får vi hoppas att det inte dröjer så länge innan den integreras.

Fler åsikter om Aftonbladets sökmotor finns hos Beta Alfa, Sadsmile, Magnus och Jonasson.

Uppdatering den 2 oktober 2006: Jörgen Eng, produktchef på Sesam, skriver till mig och berättar att ”viktningen av sökresultaten görs enligt en rank-profil. Rank-profilen tar hänsyn till ett stort antal parametrar, t.ex just sådant som hur många som länkar till en aktuella sajten”.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: