Några nyheter i Firefox 3

Firefox 3 går under namnet Gran Paradiso. Än så länge är det helt bestämt vilka nya finesser som skall finnas med i Firefox 3. Men Places, eller ”Platser”, som plockades bort från Firefox 2 kommer säkert att finnas med:

Platser är ett system som ersätter Bokmärken, Historik och annan information om webbsidor. Jämfört med dagens system skall Platser vara mer kraftfullt och flexibelt. Det skall även gå att lagra egen information om webbsidor.

Enligt en undersökning som Mozilla redovisar är 39% av alla sidor som vi besöker, sidor som vi besökt tidigare. Men trots detta använder vi knappt finesser som underlättar detta beteende, som Bokmärken och Historik. Detta är någonting de vill komma till rätta med med Platser. Förmodligen kommer Platser även att integreras med grafiska mikrosammanfattningar som jag skrivit om tidigare.

En annan nyhet som vi förhoppningsvis får se i Firefox 3 är ”Floating icons/toolbars”. Idag är det svårt/omöjligt att flytta omkring ikoner och olika toolbars och placera dem var man vill. I Internet Explorer har man länge kunnat lägga flera toolbars på samma rad. Det gör att man lätt kan få mer utrymme för fler toolbars eller för att kunna se större delar av webbsidor utan att scrolla.

Det går redan att ladda ner Firefox 3 Alfa 1. Alternativt kan man ladda ner den absolut senaste versionen. Den senare, Firefox 3 Nightly, rapporteras även ha bättre stöd för olika standards än tidigare. Det mäts med Acid 2 testet som visar en glad gubbe om allt går väl. Prova gärna din egen webbläsare för att kolla hur bra den är. Testet finner du här. Många webbläsare klarar redan av detta test. Firefox och Internet Explorer 7 är båda väldigt nära att klara testet.

När jag väl pratar om Firefox så kan jag nämna att den danska bloggen E-klumme berättar att Firefox-användningen ökar i Europa. Kanske är det tack vare Google som återigen har börjat göra reklam för Firefox 2 på sin första sida? Se här:
Reklam för Firefox 2 hos Google

Dessvärre följer Google Toolbar med i Googles version av Firefox 2. Om man vill installera toolbaren så tycker jag att det skall vara valfritt. Själv använder jag inte Google Toolbar, främst för att den fyller upp utrymme i webbläsaren som jag vill använda till annat. Google Toolbar har även en mängd olika integritetsproblem. Jag kan istället rekommendera CustomizeGoogle tillägget som jag skrivit om tidigare.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 svar to “Några nyheter i Firefox 3”

  1. Björn Says:

    ”Firefox och Internet Explorer 7 är båda väldigt nära att klara testet.”
    Vad är väldigt nära? IE7 återger ju testbilden rent förfärligt ;-(

  2. Webbsnack Says:

    Det har du helt rätt i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: