Varning för Google Toolbar!

Google har släppt Google Toolbar i version 3 för Firefox och i version 4 för Internet Explorer.

Främsta anledningen att använda Google Toolbar är att man får en sökruta direkt i webbläsaren. Man behöver alltså inte gå till sökmotorn för att skriva in sin sökfråga. Men använder man de senaste versionerna av Firefox eller Internet Explorer så finns denna funktionalitet redan inbyggd in webbläsaren.

I övrigt finns det många finurliga funktioner i Google Toolbar. Funktionerna är olika beroende på om du använder Firefox eller Internet Explorer. Problemet är att de flesta riktigt bra funktionerna inkräktar på din personliga integritet. Av just den anledningen är det därför många program som tar bort spyware, som även tar bort eller varnar för Google Toolbar!

Har du läst Googles sekretesspolicy? Google erkänner där programmets brister och säger som försvar att det är lätt att inaktivera funktionerna som hotar integriteten. Men gör man det så förlorar man även en stor del av programmets funktionaliteter. Varför då installera Google Toolbar överhuvudtaget?

Därför skall du inte använda Google Toolbar:

 • Google sparar inte bara information om vad du söker på och vilka länkar du klickar på i deras sökresultat, utan de har även ett register över alla webbsidor du besöker, inklusive tid och din ip-adress.
 • Google Toolbar uppdateras automatiskt utan att du blir tillfrågad – Google kan därför installera vad som helst på din dator.
 • En av nyheterna i senaste Google Toolbar är att det är lätt att automatiskt logga in till sitt Google-konto. Google vill att alla ständigt skall vara inloggade. Väljer man att vara inloggad vet Google inte bara vilka webbsidor du besöker, utan även vem du är. Använder du Gmail kan Google även koppla din e-post med dina surfvanor.
 • En toolbar tar upp värdefullt utrymme i din webbläsare. Det innebär att du måste scrolla mer för att kunna se de webbsidor du besöker.

Läs även Sex tips för att skydda din integritet på webben

Andra bloggar om: ,

11 svar to “Varning för Google Toolbar!”

 1. Beta Alfa 2.0 » Från Googlet till Äpplet Says:

  […] 4 skäl till att inte använda Google Toolbar: Webbsnack: Varning för Google Toolbar! […]

 2. admin Says:

  Varfört denna rädsla? Tror du på allvar att någon på Google bryr sig var du surfar? Patetiskt!

  PS. Lämna mobilen hemma imorn, mobiloperatörerna kan se var du går!

 3. Webbsnack Says:

  Nej. Det är klart att de säkert inte bryr sig om exakt var jag surfar och exakt vilka mejl jag läser. Men jag tycker att man bör vara medveten om att ALL information lagras för ALL framtid.

  Under denna långa period (all framtid) kan många saker hända som vi idag inte har kännedom om: Google kan bli hackade, Google kan bli uppköpta av ett annat företag, Google kan bli tvingade att lämna infrån sig information, Google kan av misstag lämna ut information, m.m.

  All information som Google har om dig kan användas emot dig.

  Om man följer mina råd slipper man bekymra sig för var man surfar eller vad man mejlar. Men om man vet med sig att man endast surfar och skriver om snälla saker, saker som man utan problem kan berätta för vem som helst, saker som aldrig kan användas emot en, ja då har man ju inte så mycket att oroa sig för…

 4. admin Says:

  Det finns en väldigt bra anledning varför man ska köra Google toolbar och det är för att google ska lära sig mönster vilka sidor folk besöker och hur länge. På det sättet kan Google sortera bort mycket skit och spam sajter från sitt index. Så genom att använda Google Toolbar så gör man bara sig själv en tjänst.

 5. admin Says:

  ”Google kan därför installera vad som helst på din dator.”

  Jaha? Och? Det kan Microsoft oxå göra, eller Adobe eller vilken annan programtillverkare som helst som har nått program i din dator. Om Google skulle ta sig frihet att installera skit i hemlighet skulle alla avinstallera den fortare än kivickt.

  Du är helt enkelt paranoid, så mitt tips att lämna mobilen hemma kvarstår. Och glöm inte sätta på dig en mask så slipper du bli filmad/indentiferad av alla kameror på stan.

 6. Webbsnack Says:

  Google säger själva att de inte använder information om vilka sidor som folk besöker till att förändra sina sökresultat. Det skulle bara öppna upp för missbruk.

  Microsoft och Adobe meddelar innan de genomför en uppdatering. Det innebär att man har ett val och en möjlighet att ta reda på vad uppdateringen innehåller. Det är en stor skillnad.

  Att bli filmad stör mig faktiskt inte på samma sätt. För där är det så reglerat om/hur/när informationen får användas och hur länge den skall sparas.

 7. Micke Says:

  ”In addition, we use log information about aggregate Toolbar usage to improve the quality of Toolbar and other Google services.”

  SEO experter på olika forum är överens om att Google använder informationen, precis som Alexa gör från sin toolbar. På vilket sätt kan man missbruka informationen? Att ha toolbaren på sin dator och surfa på sin sida? En enda toolbar påverkar inte resultatet, men om Google vet att 2.000 toolbars är inne på en sida varje dag, då måste den vara relevant.

 8. Webbsnack Says:

  SEO experterna spekulerar endast. Se exempelvis den här tråden: http://www.webmasterworld.com/forum30/33769.htm (kräver registrering).

  Det är klart att systemet kan missbrukas. Har du hört talas om botnet? Samma teknik används vid klickfusk. Men visst, låt säga att informationen används för att förbättra sökresultatet på något sätt. Nackdelarna med Google Toolbar kvarstår.

 9. Utvecklingens baksida at Erik Nyström Says:

  […] På Webbsnack kan man läsa om Google Toolbar, Google Notebook och vilka risker som finns. Denna användare har till exempel publicerat e-postadresser och tillhörande lösenord i en öppen anteckning. […]

 10. Otto Says:

  Det finns säkert skäl till att vara försiktig ,men får som sagt välja mellan enkelhet och säkerhet. Dock är det så att tjänsterna som erbjuds är kostnadsfria och finansieras genom marknadsföring. Vem av er har 7 GB utrymme för e-post hos sin Internetleverantör? Flera svenska ISP erbjuder bara 10 MB och tre bifogade filer på max 1 MB. Jag har föreslagit min ISP att erbjuda detta, men det har inga resurser till. Dock är detsamma som hos webbhotellen skulle flera personer närma sig maxgränsen för utrymmet, då skulle Google vara tvungna att bokstavligen minska gränsen kraftigt. Jag har 700 MB sparade på mitt konto och ingen av mina kontakter har mer än 1 500 MB, så faktiska gränsen ligger säker i mitten, men det är mer 15 gånger större än hos ISP. Dessutom är trafiken inom Googles e-postkonton krypterad och man välja att använda deras webbmail som krypterad sida.

  Någon av er pratar om kameror och säger att de inte bryr sig. Låt mig då berätta att över 60 % av alla övervakningskameror ligger på okrypterade servrar. Jag är inte rädd för storebror (staten) utan för vad lillebror kan göra med informationen. Låt säga att du har glömt ett möte och dagen efter ringer personen som du skulle träffa. Du kommer med en nödlögn för att du skäms över att du glömde mötet. Du säger att du var på den platsen och du hade glömt mobilen hemma och fick ingen påminnelse. Dagen ringer personen och ber dig komma och säger att det är viktigt han/hon verkar upprörd. Väl hemma hos honom/henne blir du visad en bild från övervakningskameran från den aktuella platsen på det av dig angivna klockslaget. Det finns ingen person där. Du var inte där. Du hade glömt mobilen och din kalender på jobbet och du var på middag hos din mor. Företroendet er emellan är starkt ifrågasatt. Detta blir följden av ständig kameraövervakning.

 11. Webbsnack Says:

  @Otto: Jag är inte säker på hur din kommentar är relevant till mitt inlägg. Mitt inlägg handlar om Google Toolbar, inte Gmail.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: