Yahoo Pipes låter dig masha flöden

pipes-logo.gif

Yahoo!’s nya tjänst Pipes låter dig på ett enkelt sätt slå ihop och filtrera olika flöden. Ordet pipe eller | som det egentligen skrivs, är ett tecken som framför allts används i Unix-världen för att skicka resultatet av ett program direkt till ett annat.

Så här beskriver Yahoo! tjänsten

”Pipes is a free online service that lets you remix popular feed types and create data mashups using a visual editor. You can use Pipes to run your own web projects, or publish and share your own web services without ever having to write a line of code.”

Med editorn i Pipes kan du hämta olika data via RSS, Atom eller andra typer av XML-flöden, plocka ut den data du är intresserad av och slå ihop datan från andra källor, lägga på olika filter (sort, unique, count, truncate, union, join och egendefinierade filter). Resultatet blir ett nytt flöde som du kan dela med dig av och lägga in i din egen RSS-läsare. Det går även att få det nya flödet i andra format som till exempel RDF och JSON.

Ett exempel är Aggregated News Alerts, ett flöde som slår ihop flera nyhetsbevakningstjänster (Bloglines, Findory, Google News, Microsoft Live News, and Yahoo! News). Mata in det ord du vill bevaka och så slås allting ihop till ett flöde, dubletter borttagna.

Gränssnittet för att skapa pipes är ganska komplicerat än så länge. Trots att det består av drag and drop moduler så kan det behövas en hel del läsning av dokumentation och exempel innan man kommer igång. Här är en skärmdump

Yahoo Pipes

Det är en spännande utveckling och jag antar att vi kommer att få se väldigt många intressanta flöden framöver. En av de bästa finesserna är att man kan klona en pipe och modifiera den så att den passar bättre. Genom att bygga vidare på varandras pipes kommer man kanske kunna skapa det ultimata flödet!

Andra bloggar om: ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: