Kapat innehåll i flöden ger inte fler klick till bloggen

Rick Klau på Feedburner (som hanterar mer än 660 000 flöden) har analyserat klickdata från bloggar som har hela innehållet i sina flöden, och jämfört det med bloggar som har kapat innehållet. Enligt Rick är det inte är någon skillnad i klickfrekvensen:

”As people subscribe to feeds, they subscribe to more feeds. And that means they’re consuming more content, which means that each click out of the feed reader is taking the reader away from more content. In other words, feed reading is consumption-oriented, not transactionally focused. We’ve seen no evidence that excerpts on their own drive higher clickthroughs.”

De bloggar som kapar sitt innehåll av just denna anledning torde därför få många läsare som aldrig läser hela innehållet. Och det är ju tråkigt.

En annan anledning till att inte dela med sig av hela sitt flöde är att det kan snappas upp av illasinnade människor som automatiskt lägger upp ens eget innehåll på sina egna bloggar. Men det finns sätt att göra sitt eget innehåll mindre attraktivt. Exempelvis genom att i sina texter länka till sin egen blogg. Man kan också lägga in ett copywrite meddelande i slutet på varje post.

Fördelarna med att dela med sig av hela sitt innehåll är flera. Den främsta anledningen är att det är större chans att folk börjar prenumerera på ens flöden. Bloggsökmotorer, som Knuff eller Bloggsök, indexerar ofta endast de texter som finns med i flödena. Har man hela sitt innehåll med har man större chans att bli hittade av de som söker.

Själv delar jag med mig av hela mitt flöde. Visst är det bloggar som kopierar hela mina poster, men än så länge har jag inte upplevt det som något problem.

Vad har du för erfarenheter?

Andra bloggar om: , ,

10 svar to “Kapat innehåll i flöden ger inte fler klick till bloggen”

 1. Beta Alfa » Lördagsblandning Says:

  […] här och läs hos Webbsnack om fattiga flöden verus välfyllda. Det visar sig att de som som inte har […]

 2. Daniel Says:

  Jag har, redan från dag 1 i bloggandet, alltid visat hela flödet. Det beror på att jag blir irriterad av inte kunna läsa allting via min RSS-läsare.

  Jag blir även smått irriterad på de som inte lägger till google.com, bloglines osv i htaccess-filen så att även bilderna syns.

  Men men. Detta är sannerligen dagens i-landsproblem. 🙂

 3. Webbsnack Says:

  Hur menar du att man skall göra med .htaccess filen? Syns inte bilderna annars?

 4. nsg Says:

  Jag antar att han menar att apache är konfigurerad att neka alla externa hämtningar av bilder så att ingen hotlänkar till dem. För att sedan godkänna det igen med .htaccess på feeden.

 5. Webbsnack Says:

  Det har jag aldrig hört förut. Du menar att ”skyddet” ingår i apaches default-konfiguration eller är det om man använder en särskild modul?

 6. Patrik Wallström Says:

  Jag läser inte bloggar som inte släpper hela sina flöden. Så enkelt är det.

 7. nsg Says:

  Webbsnack: Nej, de är ej default.

 8. Daniel Says:

  Jag var nog lite luddig. Jag menar det precis som nsg menar. 🙂

  Det är inte default på Apache, men väljer man att stoppa hotlänkning via tex htaccess så syns de inte i feederna om man inte lägger in undantag i htaccessen.

 9. Tim Says:

  Som Daniel har jag också alltid kört fulla flöden, av samma anledning. Jag har gjort det till en regel att aldrig prenumerera på kapade feeds, utan istället kontakta webmastern med min åsikt. Hoppas att det gör någon skillnad.

 10. Webbsnack Says:

  Daniel: Jo, jag tänkte väl det. 🙂

  Tim: Det skall jag också börja göra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: