Google lanserar iGoogle med teman och grejer

iGoogle

Google förnyar sig och lanserar iGoogle, det nya namnet för Google Personalized Homepage. Adressen dit är densamma som tidigare, http://www.google.com/ig.

iGoogle är nu tillgängligt för mer än 40 länder (18 nya) och 26 språk (15 nya). Sedan tidigare finns det stöd för Sverige och svenska.

Google har gjort en del förändringar av iGoogle sidan. Det första man lägger märke till är den nya länken ”Välj tema”.

Bland det första man gör när man får en ny dator är att byta bakgrundsbild på skrivbordet. Det är det som är grundtanken med Googles nya teman. Nu kan man enkelt personifiera sin iGoogle. Det här är de teman man har att välja mellan just nu:

KlassisktKlassiskt
StrandStrand
BusshållplatsBusshållplats
StadslandskapStadslandskap
DrömmarDrömmar
TehusTehus
HögtidHögtid

En annan nyhet är att Google lanserat Gadget Maker, där den ”vanliga” Googleanvändaren kan skapa sina egna gadgets till iGoogle. Länken finns ännu inte på den svenska iGoogle, men lär dyka upp snart.

När man skapat sin egen gadget kan man bjuda in andra att se och använda den. Det man lägger till på sin gadget kommer alltså endast att kunna ses av dem man bjuder in, såvida man inte gör sin gadget publik. Det här är de nya gadgets som man använder som bas när man skapar sina egna gadgets:

1. Fotoalbum – visa dina egna fotografier
http://www.google.com/ig/modules/gm_photo.xml
2. GoogleGram – upp till sju hälsningsmeddelanden
http://www.google.com/ig/modules/gm_googlegram.xml
3. Daily Me – skriv in vad du gör just nu
http://www.google.com/ig/modules/gm_dailyme.xml
4. Nedräkning – räkna ner dagarna tills en visst tillfälle
http://www.google.com/ig/modules/gm_countdown.xml
5. Simple list – din Att Göra lista, shoppinglista eller önskelista, du väljer
http://www.google.com/ig/modules/gm_list.xml
6. YouTube videos – videofilmer
http://www.google.com/ig/modules/gm_youtube.xml
7. Freeform gadget – lägg till en bild och lite text
http://www.google.com/ig/modules/gm_freeform.xml

Dessa gadgets kan används för att hålla kontakten med dina vänner. När någon av dina Gmailkontakter skapar en gadget kommer du att kunna hitta dem i en ny sektion av iGoogle med namnet ”Min community”. Denna sektion finns inte tillgänglig just nu, men skall enligt Google dyka upp snart.

Det går också att, via iGoogle, skicka mejl till sina vänner så att de kan se och prova de gadgets du gjort, och eventuellt lägga till dem på sina iGoogle sidor.

När man lägger till gadgets till sin community blir man tillfrågad efter sitt namn och position. Denna information kommer Google att använda för att göra din upplevelse mer personlig. Även traditionella sökningar i Google kommer att påverkas av dessa inställningar. Söker du på pizza kommer Google endast visa pizzerior i din närhet.

Personliga gadgets är ett riktigt smart drag av Google. Så småningom kommer det säkert att dyka upp statistik på hur många av mina vänner som använder och tittar på just mina gadgets.

Google har översatt ordet ”gadget” till ”grej”. Kanske inte helt lyckat, men klart bättre än ordet ”verktyg” som jag sett att andra använder. Själv tycker jag att det engelska ordet fungerar bra även i Sverige.

Länkar:

Andra bloggar om: ,

Annonser

2 svar to “Google lanserar iGoogle med teman och grejer”

 1. Martin Says:

  Tycker hela grejen med gadgets och iGoogle är tokrolig och faktiskt riktigt användbar. Vet att gadgets/widgets funnits länge, men det var inte förrän ett bra tag efter iGoogles lansering som jag började använda gadgets. Har t om gjort om en blogspot blogger blog till att funka som en katalog-site innehållande google gadgets(se URL för mitt namn).
  Snart kommer också Googles nya API opensocial att börja breda ut sig till populära nätverk som Facebook och MySpace, vilket högst troligt kommer innebära en än större boom av gadgets. Kul, som sagt. Inte minst om man kan tjäna lite pengar på kuppen 🙂
  Bra post förresten, och ursäkta att jag ger en något sen kommentar.

 2. Marie Says:

  hej!
  tack för en informativ sida och tips på olika gadget. Jag skulle vilja lägga alla mina favorit länkar (favoriter) så att jag kommer åt de direkt på igoogle-sida i ett sådant gadget fönster men vet ej hur man gör.
  Kan någon förklara?
  Tack på förhand, Marie


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: