Kreditupplysningar på Internet blir mer etiska

Jag har alltid tyckt att Ratsit gör det alldeles för enkelt att få tag på privat information. Att Ratsit dessutom inte skickar någon information när någon gjort en upplysning på en under all kritik. Därför startade jag i november 2006 en kampanj mot Ratsit samt ett filter som tar bort reklamen på Ratsit.

Nu rapporterar DN att det till sommaren inte skall gå att göra kreditupplysningar via Internet utan att den kontrollerade personen informeras. Detta är tack vare en branschöverenskommelse. Enligt Dagens Industri så planerar bland annat Ratsit att börja följa de nya reglerna.

”Vi har gjort en branschöverenskommelse för att få ordning på utlämnandet av uppgifter om privatpersoner. Ingen av oss kommer att sälja nya uppgifter till Ratsit efter den 11 juni om de fortsätter att bedriva sin verksamhet som i dag,”, säger Mikael Eklund, inköpschef på Upplysningscentralen UC AB och samordnare för branschöverenskommelsen.

”Andan ligger i linje med de krav vi ställer när det gäller etiska regler för vidareförsäljning och spridning av privatpersoners uppgifter. Men vi ska studera överenskommelsen tillsammans med Kronofogden innan vi kan säga något mer”, säger Ulf Kjellin på Skatteverket.

”Det krävs investeringar för att förändra sajten, men man får anpassa sig. Det gäller att vara snabbfotad”, säger Anders Johansson på Ratsit, som räknar med att företaget förlorar 50 procent av omsättningen när det gäller privatupplysningar.

Det är skönt att någon äntligen gör någonting för att stoppa Ratsit. Men det är tråkigt att man skall behöva hota med lagstiftning, branshen borde ha självsanerats för länge sedan.

Läs även: Slutet för Ratsit?

Andra bloggar om: ,

Annonser

2 svar to “Kreditupplysningar på Internet blir mer etiska”

  1. Peder Says:

    Jag förstår faktiskt inte vad det är som skulle vara så farligt med Ratsit. Uppgifterna är ju offentliga och finns ju redan på nätet om du dock som betaltjänster. Hur kan publicering av offentligt material vara integritetskränkande? Människor hängs ut i kvällstidningarnas lönelistor var och varannan vecka, det är väl i så fall integritetskränkande. Har du gjort något för att stoppa det?

  2. Niklas Says:

    Självklart ska löneinformation vara förbehållet Fackföreningsrörelsen. Byggnads kräver t.ex. att även svartfötters löneinfo lämnas till dem centralt så de kan sammanställa lönestatistik åt sina medlemmar. Får de inte som de vill, trots att de är polis, åklagare och domstol, då går de ut i vild strejk.

    För att återgå till ämnet, svensson vill gärna veta vad Carola Häggqvist eller Mikael Wiehe tjänar, men så fort någon kollar dem själva så skriker de om ”personlig integritet”.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: