Kan en sökmotor skapad av användarna döda Google?

Emre Sokullu på Read Write Web har ett spännande framtidsscenario som inte ter sig så främmande. Han menar att en distribuerad Open Source sökmotor skulle kunna konkurrera med Google.

Han menar att grundkomponenterna redan finns på plats med Apache Lucene.

Tänk dig att varje gång din dator är inaktiv så surfar den automatiskt runt på webbsidor på nätet. När många gör på detta sätt kan vi lätt bygga upp ett stort index och hålla det uppdaterat. Denna teknik finns redan i exempelvis Seti@Home och skulle lätt kunna konkurrera med Googles stora datacenter.

Genom att sökmotorn är Open Source kan vi alla hjälpas åt att göra den bättre. En parallell: Microsoft Windows och Linux. Även fast Microsoft anlitar riktigt smarta människor så lyckas ändå Linux på många plan bättre. Anledningen är att smarta människor i hela världen arbetar tillsammans för att göra Linux bättre och bättre, utan ekonomiska intressen. Detta håller även på att ske Microsoft Internet Explorer och Mozilla Firefox.

Många användare tycker idag att det är svårt att lita på Google. Vill verkligen Google att användarna skall få relevanta träffar? Javisst, men till vilken grad? Om systemet vore perfekt skulle väl annonserna bli irrelevanta och då skulle Google förlora pengar? Och är det bra att Google känner till vad vi söker på och vilka sidor vi besöker? Detta förtroendeproblem löser man med en sökmotor som är skapad av användarna.

Nu gäller det bara att någon drar igång projektet!

Läs: Building An Open Source, Distributed Google Clone

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

2 svar to “Kan en sökmotor skapad av användarna döda Google?”

  1. Tim Says:

    Det kan fungera för att få ihop ett stort index, men jag tror att det finns två problem som skulle stoppa projekt helt. För det första, var ska datan lagras? Man kan inte dela ut det över användarna. För det andra så kommer algoritmen vara öppen för allmänheten, vilket betyder att spammare kommer kunna optimera sitt spam. Det senare tror jag är anledningen till att vi aldrig kommer se en fungerande open source-sökmotor.

  2. Webbsnack Says:

    Wikipedia verkar ha löst själva lagringsproblemet, så det tror jag inte är en så svår nöt. Sedan kommer det ständigt att vara en kamp mellan användare och spammare. Jag tror att det är ofrånkomligt, oavsett om man har öppna algoritmer eller slutna som Google. Man kan se likheter med e-post, där samma kamp pågår och där båda sidor hela tiden förbättrar sina algoritmer. Många spamfilter är dessutom helt publika.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: