Xcerion – Ett operativsystem i webbläsaren?

Xcerion

DN har en artikel om det svenska företaget Xcerion. De har utvecklat ett webbaserat ”operativsystem” som de kallar för Xcerion Internet OS (XIOS).

Grundtanken är att alla program som körs i XIOS skall vara gratis och tjänsten finansieras med annonser.

”Operativsystemet möjliggör att Xcerion och dess partners visuellt kan utveckla datorprogram i XML, dvs utan programmering ta fram nya applikationer.” säger Xcerion i ett pressmeddelande.

Hmm.. Utveckla datorprogram utan programmering? Det låter nästan för bra för att vara sant. Så här illustreras det av DN:

programmering.gif

I pressreleasen framgår det att målet är att på detta sätt kunna erbjuda ”den viktigaste funktionaliteten som den breda massan egentligen behöver, kanske 40-50% av dagens programvarors funktionalitet”.

Ok. Så hur fungerar då allt detta i praktiken? Jag har försökt att signa upp mig som betatestare av Xcerion men fick då beskedet att systemet först är redo för testning någon gång under kvartal 3, 2007.

Jag återkommer med mer information när jag har provat systemet. Om Xcerion verkligen fungerar som företaget beskriver det så kan man nog kalla det för en revolution.

Andra bloggar om: , ,

Annonser

16 svar to “Xcerion – Ett operativsystem i webbläsaren?”

 1. kirtap Says:

  Det verkar lite bluff å båg! Man kanske kan göra GUI på sättet beskrivet, men aldrig får man logik utan programmering. Verkar mest vara snack för att få sig själva sålda till nån halvsmart investerare.

 2. Webbsnack Says:

  Så uppfattar jag också det. Men samtidigt känns det dumt att såga tjänsten innan man sett vad företaget tagit fram.

 3. Xcerion Says:

  Webbsnack, välkommen till vårt kontor i Linköping för en demo 🙂 Seeing is believing!

  Xcerion Team

 4. Webbsnack Says:

  Jag ser fram emot en inbjudan till er beta-testning som jag anmält mig till hos er.

 5. Skeptisk Says:

  Ur DN-artikeln:
  ”Det här är lika mycket ett OS som Windows 95 var.”

  Dels var Windows 95 inget riktigt OS, och dels överdriver ni. I xcerion-fallet är det webläsaren + det underliggande operativsystemet som är ”OS”, dvs startar program. Ni tillhandahåller bara en samling program och lagringsplats för användarnas data på era servrar?

  Mitt busskort gör att jag kan flytta mig ganska fort mellan punkt A och punkt B, så nu döper jag om det till ”Porsche Carrera” och säljer det på blocket för 450000 kr.

 6. MP Says:

  BLUFF!!! Att DN ens skriver om detta. Ej speciellt kritisk journalistik. Visar återigen att om man bara har ”rätt” historia att berätta så berättas den vidare av sig självt…

 7. G-Gnu Says:

  Varför skulle det vara en bluff??? Det är la bättre att prova det innan man uttalar sig eller ????

  Allt behöver inte komma ifrån MS.

 8. Alias Says:

  Jag läste precis att det kommer ett nytt moderkort med inbyggd webläsare. Firefox, tror jag att det var.
  Skulle xcerion:s OS fungera i en sådan dator utan traditionellt OS i bakgrunden?
  Xcerion får gärna svara!

 9. m Says:

  Alias!

  Du tänker förmodlingen på ASUSTeK P5E3 Deluxe/WiFi-AP@n, ett moderkort som har ett flashminne med ett Linux-baserat operativsystem på.

  Visserligen kan gränsen mellen BIOS (Basic Input Output System) och OS vara lite flytande, men i det här fallet är det helt klart ett OS som ligger på flash istf hårddisk

 10. Jonathan Says:

  Om Xcerion verkligen fungerar så bra som det utlovas så är det inte omöjligt att jag kommer att köpa ett sånt moderkort och stoppa in det i en datorburk…

 11. Mattias Says:

  Jag har testat Xcerion ”OS” (idiotiskt att kalla det OS) och den fungerar bara i IE. Allstå fungerar det inte med Firefox och har tittat lite i källkoden och de använder en hel del propritär MS/IE teknik.

  Det bör också nämnas att den är slö, trots att jag sitter på en mycket snabb dator. Kikade också i min cache-folder; efter att ha testat systemet ett par minuter innehöll cachen >5Mb data (!?!?!). Sinnesjukt, med tanke på den fattiga upplevelsen.

 12. Pelle Says:

  Jag har tittat på detta Xcerion men för att detta skall bli intressant för ”användaren” så skulle ALLT legat i luften. Med andra ord så skulle min egen dator bara innehålla drivrutiner och programmet som kopplar upp min burk mot internet och Wcerion… program och allt annat skulle lagras och köras från Xcerion – Frågan är, vad skall man med 2 operativsystem till varav Xcerion inte kan kallas för ett operativsystem eftersom det inte är det – Linux och Vista etz. är vad jag kallar för op system – nej. Xcerion är som Mattias skriver segt och ganska onödigt, ska jag surfa får jag ju ändå använda IE eller firefox – dåligt just nu men kanske blir bättre men för mig verkar det bluff

 13. Xcerion Says:

  Xcerions OS kommer fungera på moderkort liknande det som beskrivs ovan när väl vår Firefox version kommer. All diskussion om OS eller ej är totalt ointressant. Varför skulle det vara bättre att återuppfinna hjulet när det redan är gjort av flera? Det finns redan bra grund OS att stå på.

  Vi har istället lagt våra utvecklingsresurser på att se till att de övre lagren i ett OS blir bättre och att vi ger ett mervärde både till slutanvändare och utvecklare. Vårt OS utmärker sig genom att det går snabbt att utveckla för det och att alla applikationer som skrivs för det automatiskt får stöd för samarbete ”collaboration” och delning av data. Detta är lika enkelt att förstå som att Windows 3.11 skapade ett mervärde ovanpå DOS för många användare.

  Eftersom Linux finns och är fritt så är det bättre för oss att använda en nedbantad Linux + Firefox i fullskärmsläge för att skapa en tunn klientdator än att själva utveckla en kernal och drivrutiner för alla världens moderkort och tillbehör. Vad många efterfrågar kommer då att finnas tillsammans med de utökade möjligheter som Xcerion erbjuder.

  En annan felaktig uppfattning är att det är bättre om allt är i luften. Hela Xcerions OS finns på Internet och installeras inte på datorn. Det caches i browsercachen, men tömmer man den så finns inte ett spår av Xcerions OS. Desto mer av programmen som exekveras av den egna datorn lokalt, desto snabbare upplevelse för användaren. Att låta exekveringen av applikationerna enbart ske i luften ”cloudet”, ger betydligt längre responsetider och ett beroende av en konstant nätverksuppkoppling utan avbrott eller problem. Vårt OS har därmed alla fördelar av att vara ett Cloud OS och tjänst, men samtidigt det lokala OS:ets fördelar med responstider och offline stöd.

  Xcerion skapar en virtuell maskin för XML i vårt OS och låter applikationerna köra inuti browsern, men med hjälp av den lokala processorn. Detta möjliggör att man kan fortsätta arbeta både med låg bandbredd och om Internetuppkopplingen är instabil. Det kommer också möjliggöra att man kan fortsätta arbeta även offline. Flera har identifierat just dessa två områden som nyckelområden till varför man inte skulle vilja gå över till mjukvara som en tjänst. Vårt OS erbjuder en lösning på de problemen.

  I framtiden innebär det också att XML applikationer skrivna för Xcerions OS kommer kunna fungera på andra implementationer av den virtuella maskinen, exempelvis direkt i en mobiltelefon (utan att köra via en browser).

  I dagsläget är tjänsten i en ”limited beta” och vi arbetar på att ständigt göra den mer innehållsrik och optimerar konstant både servrar och OS. Vår begränsade beta är främst avsedd för utvecklare som vill kunna börja skriva applikationer och för oss så att vi kan fintrimma tjänsten. När allt fungerar som det är tänkt och tillräckligt många applikationer finns för att göra den användbar för den breda allmänheten kommer vi gå över till ”public beta”.

  Ni är alla välkomna att själva testa tjänsten och läsa mer på vår blogg, http://xcerion.com/blog

 14. Cocodrilo Says:

  XCerion är bra och lovande. Ja XIOS kör lite segt, men de jobbar för att optimera den. De håller också på med Firefox support.
  När det gäller vad DN säger om programmeringen, förstår jag inte. I XIOS XML Programmeringen finns det 2 xml filer, en fil för GUI komponenter, och en för Logisk programmering.

  Operativsystemet är lite tomt för tillfället, men förshoppningsvis händer saker senare.
  Som sagt XIOS är bra och lovande.

 15. Patrik Says:

  Kollade betan idag, fungerar förvånansvärt bra, imponerad. Kan bli hur bra som helst med tiden, hoppas det kommer att fungera med firefox så fort som möjligt så man kan slippa microsoft helt och hållet.

 16. Kebabbert Says:

  Nu har Google släppt sitt nya OS, och det är samma ide som Xcerion. Är nu Xcerion döda?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: