Polisen beslagtog fel servrar – ingen får skadestånd

piratebay.jpg

Både DN och SvD rapporterar att ingen får skadestånd från staten för de felaktiga beslagtagningar som skedde vid tillslaget mot fildelningssajten The Pirate Bay.

SvD har rubriken ”Inget skadestånd för Pirate Bay”. Rubriken är lite missvisande. Det var de sju företag som inte berördes av brottsmisstankar som yrkade på skadestånd. Detta framgår dock inne i artikeln.

Jag tycker att det är konstigt att polisen inte lämnade tillbaks servrarna när de insåg att de fått med sig servrar som inte var anknytna till The Pirate Bay. Att dessa företag nu inte ens får någon form av skadestånd är skamligt. Förmodligen har många verksamheter gått under på grund av polisens felaktiga beteende.

Det enda dessa företag gjort sig skyldiga till är att dela serverhall med The Pirate Bay. Skall man i framtiden behöva undersöka vilka andra sajter som finns i samma serverhall som ens egen server? Eller hur skall man skydda sig mot denna typ av övergrepp?

Enligt beslutet skulle det krävts än ännu längre tid av ”inaktivitet” för att dessa företag skulle fått ersättning…

Andra bloggar som skrivit om detta:

Andra bloggar om: , , ,

Publicerat i Fildelning. 8 Comments »

8 svar to “Polisen beslagtog fel servrar – ingen får skadestånd”

 1. Yrsel » Fantastiskt Says:

  […] och Webbsnack skriver också om det hela Skrivet av: niklas June 27, […]

 2. Wunder Says:

  Jag tycker det är ändå konstigare att de inte lämnade tillbaka skärmar och routrar. Vad förväntade de sig att finna där?

 3. Storebror Says:

  Man kanske som företag skall undersöka lite mer. Det är sannolikt så att de flesta som drabbades mycket väl visste att de stod i en hall ÄGD av samma killar som står bakom Pirate Bay. Risken var ju uppenbar varenda kotte som har minsta vakna hjärnceller.

  Att ”säkerhetsföretaget” Panda, eller snarare deras svenska distributör/rättighetsinnehavare PCM International, har sina maskiner hos PRQ bevisar till exempel att man har noll koll på säkerhet och snålht bedrar visheten.

  Att småföretag inte vet och förstår må väl vara hänt, men ett ”säkerhetsföretag”? Hade jag varit dem hade jag varit VÄLDIGT tyst med att begära skadestånd och i stället funderat på hur jag skulle kunna kompensera mina kunder för min totala avsaknad av omdöme vid val av leverantör.

  Att beslaget omfattade routrar och annan utrustning beror ju på att man tar allt i beslag som kan tänkas bli förverkat och då är ju även denna utrustning att förverka om man finner att det begåtts ett brott. Det är ju brottsverktyg för tusan!

 4. Simon Says:

  Flera av oss som blev oskyldigt drabbade delade inte ens hall med TBP.

 5. Storebror Says:

  Fast, Simon, menar du seriöst att du inte visste att PRQ har samma ägare som TPBs grundare?

 6. Mikael Says:

  Vad snackar du för dravel, Storebror (och dessutom postar du samma dravel på varenda blogg som är kritisk till JK:s beslut)?

  Grundbulten i detta är ju att TPB INTE sysslar med olaglig verksamhet. Inte mer än posten eller Telia. Så vad menar du att en företagare skall göra? Undvika att handla tjänster av leverantörer vars ägare har åsikter som inte stämmer överens med regeringsmaktens? Inser du hur farlig den tanken är i sin extrema förlängning?

 7. Gelo Says:

  Storebror, du menar altså på fullt alvar att eftersom jag bor i hus ägda av en hyresvärd som dessutom hyr ut via sos till knarkare är det helt ok för polisen att komma in och ta med min egendom för utredning?
  Dessutom om jag förstått allt rätt har prq inget ägande i tpb, eller tvärtom, en av killarna som driver tpb råkar vara anställd hos prq. Den dagen det accepteras som ett ägandeskap skall jag gå till banken och belåna ”mitt” nya företag ganska kraftigt…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: