Upphovsmän skall få jaga fildelare

Stefan Johansson, rättssakkunig på justitiedepartementet, arbetar med ett förslag som innebär att det skall bli lättare för upphovsmän att jaga fildelare. Upphovsmännen skall själva civilrättsligt kunna stämma fildelare i domstol för att stoppa fildelningen och få skadestånd.

”Fram till nu har bara polisen kunnat begära ut ip-adressen (identiteten) hos den misstänkte fildelaren. Nu ska upphovsmännen kunna vända sig till en domstol och ansöka om att få ut ip-adressen.” skriver DN.

Jag misstänker att det är någon som har fått detta om bakfoten. Upphovsmannen måste väl på något sätt själv försöka lista ut ip-adressen på fildelaren, kanske med hjälp av ett fildelningsprogram? Först därefter är det väl dags att vända sig till domstolen för att få ut identiteten?

Frågan är här vilken bevisning som upphovsmannen behöver för att kunna få ut identiteten? Detta framgår tyvärr inte i artikeln.

”Ambitionen är att ett lagförslag är klart i vår och att lagen träder i kraft den 1 juli 2008”, säger Stefan Johansson.

Uppdaterat: Även IDG skriver om förslaget. Där hittar jag länk till promemorian där det framgår ”Rättighetshavare ska få samla in och behandla uppgifter om intrångsgörare (bl.a. IP-adresser), i den mån behandlingen är nödvändig för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras i ett enskilt fall.”.

Andra bloggar om: ,

Annonser

6 svar to “Upphovsmän skall få jaga fildelare”

 1. Mats Dagerlind Says:

  En fråga som inställer sig är i vilken utsträckning upphovsrättshavare utan särskilt tillstånd får sammanställa databaser och register över fildelares IP-adresser.

  En annan fråga som verkar oklar är om skivbolagen, STIM och IFPI kommer att få rätt att agera ombud för upphovsrättshavare. Jag har svårt att tro att Madonna och Metallica själva ska börja sitta på Internet och jaga fildelare och gå till domstol i civilrättslig tvist mot var och en. Detta är annars inget orimligt, det är bara en förstärkning av den enskildes rättsskydd.

  Om det i stället är så att det är de stora bolagen som på det här sättet får befogenheter att kollektivt på bred front jaga fildelare kan förslaget bli mer problematiskt och tveksamt ur rättsäkerhets- och integritetssynpunkt.

 2. Thomas Tvivlaren Says:

  Mats: Givetvis är det så att det här är till för den befintliga och etablerade ”musikindustrin”, dvs den som lever på sin antika affärsmodell där kontroll av distributionskedjan är en förutsättning så man kan ta överpriser för ett stycke cirkelformad plast.

  Dessa lagar är inte till för den lilla ”normala” musikern utanför jättarna som redan slagit och nått kommersiell storhet. Tvärtom är det ju så att nuvarande upphovsrättslagstiftning och EU-direktiv som denna proposition baseras på begränsar den möjlighet för just små och resurssvaga artister att slå igenom.

  Upphovsrättslagstiftningen måste reformeras om inte slopas helt eftersom den tillhör en svunnen tid! Jag har för övrigt utvecklat mitt eget resonemang i det aktuella ämnet här:
  http://thomastvivlaren.blogspot.com/2007/07/stasileverantrer-gre-sig-icke-besvr.html

 3. Thomas Tvivlaren Says:

  Just ja, glömde att påpeka den finurliga avslutningen på pressmeddelandet: ”Därigenom blir det lättare att ingripa mot olovlig fildelning, vilket i sin tur stimulerar utvecklingen av lagliga alternativ för spridning av bl.a. film och musik på Internet.”

  My big fat a*s! Det där är bara ännu ett klockrent exempel på hur nyspråk blivit det officiella standardspråket i politikens värld. Orwell måste köra backspin i sin grav…

 4. Yrsel » Vad är det som händer? Says:

  […] Bloggar:Websnack Skrivet av: niklas July 9, 2007 […]

 5. Idiotlagstiftning | Svensson Says:

  […] Jinge, Beta Alfa, Webbsnack Borgarmedia: DN1, SVD1, IDG1, SVD2, SVD3, AB Andra bloggar om: Internet, Brott, Politik, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: