Censurerar DN, SvD, IDG och Knuff bloggar?

Varken DN, SvD, IDG, Twingly eller Knuff har någon skyldighet att ta med alla bloggar på sina sidor. Att de väljer att göra det kan vi som bloggar vara väldigt tacksamma för.

Men vad händer när man som bloggare upptäcker att inlägget man skrivit inte dyker upp på ovannämnda tjänster? Är det ett tekniskt fel eller är beror det på någonting annat?

Bakgrund

Anledningen till att jag skriver om detta är att DN har svartlistat Isabella, och hon verkar inte få något svar på varför hon är svartlistad. Även Blogge blev blockerad från tidningarna, men det visade sig idag ha naturliga själ. Och Blogge är nu inte längre blockerad där. Men Blogges inlägg Analys av barnporren på Pirate Bay är censurerad av Knuff-Johan. Se själva, endast ett inlägg länkar till Blogge, medans det riktiga talet ligger kring tjugo. Bland annat länkar jag till Blogge från ett inlägg.

Policy

Jag har tittat på DN, SvD, IDG och Knuff, för att se vilken policy som gäller för att få hamna i respektive sajts index.

På DN och IDG hittar jag inte några riktlinjer för vad som är tillåtet eller ej.

På SvD hittar jag dock följande information: ”SvD.se är medlem i Bitos Etiska Råd och följer Bitos Etiska Råds regler och rekommendationer”. Men här verkar SvD ha missuppfattat någonting. Bitos Etiska Råd har inte några regler och rekommendationer. Visserligen skriver Bitos ”Bitos etiska råd verkar för demokrati, frihet under ansvar, jämställdhet och respekt mellan människor.”. Men de skriver även ”Varje medlemssajt publicerar tydliga rekommendationer och råd till sina användare i form av ‘Nätetikett’, ‘Tänk på att…’ samt fakta om vad lagen säger kring publicering på nätet”. Det är alltså upp till SvD att publicera rekommendationer och råd.

Min slutsats är att SvD inte har några riktlinjer.

Har Twingly själva några riktlinjer? Jag hittar inte någon information på deras hemsida. Men i ett tidigare inlägg har jag fått fram information om att Twingly inte får filtrera bort några blogga/inlägg själva. Martin Källström på Twingly har dock vid ett senare tillfälle sagt: ”Mekanisk spam är vår uppgift att ta bort, men vi filtrerar inte bort blogginlägg baserat på vilka åsikter de uttrycker”.

Martin Källström säger idag i ett mejl till mig att det är tidningarna som avgör vad som blockeras men att ”den grundläggande faktorn är att de enligt lag är skyldiga att inom 24 timmar ta bort innehåll som är olagligt om de inte ska bli ansvariga för publiceringen, förutsatt att de borde ha upptäckt det olagliga innehållet genom rapporter från läsare eller annat.”

Hur är det då med Knuff? Johan har publicerat riktlinjer på denna sida. Så här skriver han: ”Inlägg, bloggar eller bloggare som uttrycker nedsättande kommentarer om etnisk grupp, kön, religion, sexuell läggning, psykisk hälsa och/eller grova personangrepp, nonsens eller extrema konspirationsteorier kommer inte att länkas. Gränsfall bedöms subjektivt.”

Hur fungerar blockeringen

På Knuff är alla bloggar osynliga till de blivit manuellt kontrollerade av Johan. Detta innebär att man alltid kan räkna med en viss kvalitet hos de bloggar som dyker upp i sökresultat m.m. Men även om man blivit godkänd så kan man vid ett senare tillfälle få hela sin blogg eller endast ett visst inlägg blockerad (se Blogge ovan som exempel).

På Twingly finns det inte någon förhandsmoderering. Däremot kan hela bloggar, eller individuella inlägg, bli bortplockade av tidningarna i efterhand. Dessa uppgifter har jag fått från Martin Källström på Twingly.

Anmälan

Hos alla tidningar som använder Twingly, samt hos Knuff, finns möjlighet att anmäla inlägg som man anser vara ”olämpliga”. I IDGs, SvDs och DNs fall är det svårt att veta vad som menas med olämpligt eftersom riktlinjer för vad som är OK saknas. Alla har dessutom olika sätt att anmäla inlägg.

 • SvD: Anmälningsknapp är synlig i anslutning till bloggens namn. SvD kräver e-postadress och motivering för att ta emot en anmälan.
 • DN: Anmälningsknapp är dold bakom länken ”Visa alla (x)”. DN kräver namn, e-postadress och motivering för att ta emot en anmälan.
 • IDG: Anmälningsknapp är synlig i anslutning till bloggens namn. IDG kräver ingen e-postadress eller motivering(!).
 • Knuff: Anmälningsknapp är synlig i anslutning till bloggens namn. Knuff kräver motivering.

Här anser jag att IDG borde kunna göra mer. De har varken en policy för vad som är OK, och här finns ingen möjlighet för den som anmäler att tala om vad som är olämpligt.

Förmodligen finns det i anmälningsfunktionerna en öppning för missbruk. Särskilt hos de som inte kräver något namn eller någon e-postadress hos anmälaren. Om ett flertal personer tillsammans bestämmer sig för att anmäla ett visst inlägg kan de kanske tillsammans få inlägget eller hela bloggen blockerad. Huruvida detta är ett stort problem eller ej är svårt att veta.

Är jag blockerad?

Först av allt bör du kolla att ditt flöde fungerar som det ska. Knuff-Johan tipsar här om några vanliga felkällor till att din blogg inte dyker upp.

Enligt Martin Källström är det väldigt ovanligt att bloggar blir blockerade av tidningarna. Han säger ”Vad jag vet modererar de mycket lite och ogärna. Vi är väldigt glada över att de har den attityden, media har en ganska stor mognad i Sverige jämfört med de flesta länder i Europa och resten av världen.”

Men hur vet man om bloggen är blockerad? Martin tipsar:

”Ser man att ens inlägg inte kommer in är det första man ska prova att söka efter inlägget på Twingly.se. Finns det där har vi lyckats hämta in innehållet. Syns det inte på tidningen man länkat till inom ett par timmar har det antingen blivit något tekniskt fel i överföringen eller också har inlägget modererats bort.

Mejlar man till oss på fel@twingly.se kan vi först kolla om inlägget blivit skickat till tidningen. Om det är skickat men det ändå inte visas får man höra av sig till webbredaktionen på respektive tidning, de svarar på mejl ganska snabbt. Även på deras sida uppstår ibland tekniska problem, det behöver inte vara moderering inblandad.”

Samma sak borde gälla för Knuff. Sök i sökmotorn först för att se om Knuff hämtat in innehållet. Vänta. Om inte inlägget dykt upp, mejla till bloggar@gmail.com för att få mer information.

Mejladresserna till webbredaktionerna på respektive tidning är:

 • DN: www@dn.se
 • SvD: webmaster@svd.se
 • IDG: Någon av dessa

Martin Källström säger dessutom: ”Sammanfattningsvis kan alltså sägas att tekniska problem är mycket troligare än att en tidning blockerat ens inlägg. Totalt är runt 10 000 inlägg i månaden länkade till tidningarna och jag tror att de inlägg de modererar bort kan räknas på fingrarna. Det är min gissning, men jag har ingen statistik på det.”

Och nu?

Tidningarna borde bli bättre på att publicera riktlinjer för vad som accepteras. Det skulle underlätta både för de som gör en anmälan och de som granskar anmälningarna. Jämför exempelvis med Googles riktlinjer för webbansvariga.

Det vore önskvärt att de som misstänker att de blivit blockerade kan få reda på varför. Detta gäller både tidningarna och Knuff. Att behöva mejla för att få reda på orsaken verkar lite knöligt, och det är inte alltid man får svar, inte ens om man ringer.

I majoriteten av fall verkar det, om vi skall tro Martin på Twingly, inte vara tal om blockering – utan endast tekniska fel. Vi får hoppas att felen rättas till snarast möjligt. Men jag tycker också att Martins svar tyder på att tidningarna inte är så bra på att rensa bort skräpet, vilket det tyvärr finns en hel del av. Exempelvis ligger det inlägg som jag tipsade om i februari, ett inlägg som bara länkar till katalogsidor på Internet, fortfarande kvar på DN.

Uppdaterat: Johan berättar i en kommentar till det här inlägget att Blogges inlägg inte blivit censurerat, utan att allting beror på en bugg som kommer att fixas inom kort.

Andra bloggar om: , , , ,

Annonser

18 svar to “Censurerar DN, SvD, IDG och Knuff bloggar?”

 1. deep|edition » TPB vs Polisen - The Aftermath Says:

  […] Oroande är Webbsnacks sammanställning av de bloggar som verkar blivit borttagna ur såväl DN, SVD som hos knuff.se i samband med […]

 2. johan Says:

  Vad är mest troligt – en omfattande ”censur” där jag manuellt sitter och tar bort vissa (men inte alla) länkar till inlägg eller att jag har klantat mig med en liten detalj när jag försökte fixa en annan bugg?

  Jag kommer att fixa det här och några andra buggar under dagen; bl.a. att (länk)(bild)(/länk) felaktigt har ansetts som en tom ”fuffens”-länk vid vissa registreringslänkar.

  Problemet är bara att när jag fixar sådana här buggar efter att jag har anklagats för någon konspirationsteori i epost eller blogginlägg så ser det ju faktiskt ut som anklagelserna/misstankarna var sanna när väl inläggen börjar trilla in igen. Även om det t.ex. var så enkelt att bloggaren själv flyttade på sitt RSS-flöde ett par timmar tidigare.

  Svaret på frågan ”Men vad händer när man som bloggare upptäcker att inlägget man skrivit inte dyker upp på ovannämnda tjänster?” är att man ska vara lugn och slänga iväg epost till oss som beskriver det problem man upplever. Vissa problem, som att man kräver att 100% av det man skickar in till intressant.se ska hamna på förstasidan, kan jag dock inte lösa.

 3. Webbsnack Says:

  Johan: Tack för att du redde ut det hela.

  Det är glädjande att tekniska problem verkar stå för mycket av dagens censur. Som alla vet är inga dataprogram helt fria från fel. Jag tror inte att någon kommer att misstro dig, nu när du gått ut och talat om att det berodde på ett tekniskt fel.

  Jag är mycket imponerad av hur bra Knuff och dina andra sajter fungerar. Dina sajter är dessutom informativa och korrekta på ett föredömligt sätt.

 4. Engelbrektsson Says:

  Min blogg är inte indexerad på knuff eller bloggar. Nu har jag inga etiketter, men jag länkade både intressant.se & bloggar.se förut, utan resultat. Jag har mailat Johan om det här, men inte fått något svar eller någon motivering.

  Jag anser inte att Johan har någon som helst skyldighet att länka bloggar han inte vill ha med, men en ordentlig policy och motivering skulle ju ge lite mer trovärdighet. Idag verkar det minst sagt godtyckligt.

 5. Webbsnack Says:

  Engelbrektsson: Har du pingat, validerat ditt flöde och följt Johans instruktioner? http://knuff.se/knuff/ Dubbelkolla!

  Om du är säker på att felet inte är på din sida så kan det bero på Knuff. Dyker din blogg upp i sökmotorn? Om nej, bryter du mot Knuffs riktlinjer? Om nej, prova att kontakta Johan igen.

 6. Engelbrektsson Says:

  Min blogg kommer med på nyligen.se utan problem. Twingly och andra portaler funkar också utmärkt. Den dyker dock inte upp i sökmotorn på knuff. Johan har jag mailat 5 gånger med början i februari. Återstår då att Johan anser att jag bryter mot riktlinjerna, men jag vet inte hur då jag inte fått något svar. Har ingen ork eller lust att leka rättshaverist, tycker mest att det är en intressant debatt du tar upp här, särskilt med tanke på uppmärksamheten knuff fått som ”demokratisk plattform” osv.

 7. Beta Alfa » Mer än det här: Bloggfilm, lunarhack, foto-gps, Twingly vs Blogge, Bloggedalen, grattis Bloggen Says:

  […] skriver öppet brev till Blogge Bloggelito. Han har blivit bortfiltrerad från Twingly. Läs även Webbsnack och missa inte kommentarerna […]

 8. Blogge Bloggelito Says:

  Det är klart att man alltid kan gömma sig bakom ”tekniska problem”. Men sanningen är den att det ofta är speciella inlägg som drabbas av ”tekniska problem”, och även särskilda bloggare (Isabella) som är utsatta för väldigt många ”tekniska problem”.

  I fallet Twingly fanns en väldigt trovärdig förklaring. Vad förklaringen till knuffhaveriet skulle kunna vara är mer oklart.

 9. Webbsnack Says:

  Jag tycker att det viktiga här är att Johan har förklarat sig. Han har dessutom varit snabb med att fixa buggen: http://knuff.se/u/2204db/97/i

  Sedan får vi så klart se hur det blir i framtiden. Än så länge upplever inte jag att ”tekniska problem” är någonting som ofta används som förklaring. Men efter att ha hört Johan och Martin berätta så känns det helt klart som att detta är den största källan till ”censur”. Men det är så klart svårt för mig att avgöra, eftersom jag bara känner till några fall…

  Jag hoppas att Isabella, och andra bloggar som är drabbade, i framtiden får en motivering till att de censureras. Har man inte brutit mot några riktlinjer känns det rimligt att man skall kunna få sin sak omprövad.

 10. johan Says:

  Det var inte bara en enskild blogg/inlägg som drabbades av den bugg jag just fixade. Oftast så är det dock ett enskilt inlägg som gör att jag hittar en bugg.

  Sanningen är istället den att det ofta är ”särskilda bloggare” som har Censur! som ryggmärgsreaktion på ett tekniskt problem (dvs. att jag, bloggaren själv eller exempelvis bloggarens webbhotell har klantat sig).

  Jag hoppas att ni förstår att jag är otroligt trött på att hela tiden bli anklagad för ”censur” eller andra konspirationer. Jag får konstigt många brev där bloggaren endast ser en aktiv censur av vissa harmlösa åsikter som den _enda_ förklaringen till något.

  Nedanstående exempel hittar jag ofta i brevlådan när jag har lämnat datorn ett par timmar.
  1. Bloggare skriver och pingar in nytt inlägg.
  2. 5 minuter senare skriver bloggaren ett otroligt argt brev med hot om allt möjligt då inlägget ännu inte dykt upp där det borde dyka upp. Den enda förklaringen måste vara att jag hejar på AIK.
  3. 7 minuter efter ping så hämtas flödet/inlägget och allt (etiketter etc) fungerar alltså som det ska.
  4. Ännu ett brev från bloggaren; ”Haha! Bra att du inte censurerar mig längre. Passa’re jääligt noga!”
  5. Jag skiter i att ens försöka försvara mig då jag anser det vara ett sisyfosarbete och har på så sätt lämnat walkover; anklagelserna om censur måste stämma.
  6. Ovanstående är nu bevis på att jag pysslar med censur och går att att hänvisa till i förbigående i andra inlägg eller diskussioner.

  Mina och andras tjänster är långt ifrån perfekta, men försök anta att det finns en mycket enklare lösning än Censur!. Då blir det också mycket roligare för mig att fixa ett tekniskt problem snabbt. För fixas måste det göras då 99% av alla buggar påverkar fler än en blogg… även fast ni bara tycker det är just en speciell blogg som påverkas.

 11. Isabella Says:

  Johan jag har pingat intressant.se sedan i höstas och trots att min blogg har fler besökare än många som dyker upp på intressant.se och många av mina inlägg hamnar på knuff så anses de aldrig vara tillräckligt intressanta för intressant.se?!?

  Jag bara undrar om det är någon idé för mig att fortsätta pinga intressant.se?

 12. Blogge Bloggelito Says:

  I fallet Twingly fanns som sagt en trovärdig förklaring. Innehållet i din mailbox säger dock inte ett dugg om det aktuella problemet. Du talar bara om ”en bugg” utan att närmare precisera. Bortförklaringar kallar vi normalt sådant (och vi behöver inte ha överdriven respekt för Johan, även om vi uppskattar både honom och hans geniala tjänster).

  Löst tänkande: Inlägget finns listat. Det existerar därmed i databasen. Det ligger i en viss tabell, säg k_inlagg. Det har vissa kolumner, säg k_url, k_rubrik, k_sammandrag – annars skulle det överhuvudtaget inte kunna visas.

  Nya inlägg som kommer in kommer då att skannas av för länkar. Länkarna jämförs med redan befintliga kolumner k_url i tabellen k_inlagg. De nya inläggen existerar givetvis också i databasen, eftersom de visas. Resten är bara en count av några joinade tabeller för att få fram antalet länkar till ett visst inlägg.

  All data finns där. Resten är bara SQL-satser, och de buggar inte bara sådär.

 13. Webbsnack Says:

  Jag har själv arbetat med databaser. Det du säger är i princip korrekt, men med en riktigt stor databas och ur prestanda hänseende (tänk cache och flera speglade/klustrade databaser) så finns det andra aspekter som gör det hela mycket mer avancerat. Dessutom verkar det finnas en hel del logik. Som du säkert känner till finns det både logisk och fysisk databasprogrammering. Det senare innebär att man fokuserar på prestanda. Den counten du säger sker med joinade tabeller, lagras säkert, av prestanda skäl, separat i en annan tabell. Det hela är dessutom mycket mer komplicerat än så.

 14. R Kankki Says:

  Censur, censur, censur… Johan, du har så rätt om att vissa tar till brösttoner lite väl fort. Sensationalist headlines – lätt att kritisera när kvällstidningarna gör det, men bloggosfären verkar inte mycket bättre.

  För de som känner sig lite osäkra på om just ”censur” är rätt ord, när en annan privat eller kommersiell webbtjänst inte tar med deras inlägg, så föreslår jag exempelvis SAOB, som är något av en normgivande instans över ordens betydelse i Sverige:
  ”censur: […] granskning som ngn myndighet underkastar skrift innan den får tryckas (l. spridas)” http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/44/11025.html

  Notera: myndighet. Och, nej, den s.k. tredje statsmakten (i form av tidningar&press) är inte en myndighet…

  Tänkte bara säga det. Tjoho och glad sommar! I höst tittar vi på begreppsförvirringen kring yttrandefrihet kontra lyssnandetvång. Välkommen åter!

 15. Blogge Bloggelito Says:

  3) i öfverförd anv.: granskning som åsyftar att hindra, att ngt underhaltigt tryckes l. på annat sätt kommer inför alllmänhetens ögon; äfv. om granskning o. korrigering af kompetent person.

 16. P-M Nordkvist Says:

  Johan Karlsson råkade ut för detta med sin oskyldiga Lego-blogg. Han skrev en blogg med rubriken ”Det blir inget Nazistlego” appropå att Lego skulle ge ut en Indiana Jones-serie där det spekulerades i huruvida Naziterna skulle vara med i den serien eller ej.

  Vi får väl utgå ifrån att det är något slags automatfilter på allt vad Nazist heter hos Aftonbladet. Lite konstigt det också kan man ju tycka.

  http://mirandir.paltkoma.se/public/index.jsp?blogId=22663

  Bloggen i sin helhet:
  http://mirandir.paltkoma.se/public/index.jsp?blogId=22661

 17. Van Sinnig Says:

  Tack för en bra artikel. Jag är själv av någon outgrundlig anledning f n portad från DN, men nu ska jag försöka reda ut vad det beror på.

 18. Martin Källström Says:

  För att svara på frågan i rubriken: Nej, DN, SvD, IDG och Knuff använder inte susning.nu/Censur, de använder susning.nu/Massmoderering.

  Mvh
  Martin Källström


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: