Nya Apple TV eller XBMC?

Apple har nu uppdaterat Apple TV. Bland nyheterna finns bland annat att man kan hyra filmer direkt från sin TV, utan att behöva gå till en dator. Gränssnittet är förändrat och för första gången blir jag riktigt sugen på att göra ett inköp.

Här är en skärmdump från nya Apple TV (klicka för större bild):

appletv.jpg

Har du än inte sett Apples guidade tur, så ta en titt nu. Både AppleInsider och Gizmodo har skrivit recensioner. Läs även mer om nyheterna hos IDG.

Som många andra, så laddar jag ner mina filmer från nätet – men att hyra filmer från Apple börjar bli ett bra alternativ. Priserna är låga, och enligt dem som har provat så kan man börja titta på den film man hyr utan att hela filmen laddas ner först. Utbudet av filmer verkar dock inte vara så stort än – och jag vet faktiskt inte om det finns några svenska filmer överhuvudtaget. Men det kommer nog inom snar framtid.
Sedan några år tillbaka använder jag XBMC till Xbox som media center. Den största fördelen med XBMC är att den stödjer alla ljud och filmformat och att den konstant uppdateras (varje vecka). Den största nackdelen är att Xboxen inte stödjer HDTV.

Sedan ett år pågår det därför full aktivitet för att göra om XBMC så att det stödjer Linux och Mac. Numera skall det räcka med att köpa en snygg Mac Mini, lägga in XBMC, och så har man ett färdigt media center.

Här är några av finesserna i XBMC för OS X (från en läsvärd intervju den 6 februari 2008):

 • Resolutions up to, including and even surpassing 1080P (AppleTV is currently at 720P)
 • DTS/AC3 passthrough (which is great for playing DVD/BluRay/HD-DVD sourced audio). This means if you have a surround receiver you can have it decode multichannel audio
 • Almost unlimited video and audio format support since we can play anything ffmpeg supports
 • A great virtual file system layer with support for protocols like UPnP
 • There is a great looking weather item that puts very useful info in front of your eyes.
 • Since it is an open platform, the sky really is the limit, things like Youtube browsers, RSS readers, visualizers, MAME/Other emulators are all being integrated seemlessly. Heck, one could even imagine running an Xbox emulator on my quad-core machine…now that would bring us full circle!

För mig står det just nu mellan att köpa en Apple TV, eller att köpa en Mac Mini och installera XBMC. XBMC har förövrigt stöd för teman/skins (jag har tidigare skrivit om MC360), och vill man så kan man bara ladda hem ett skin som ser ut som Apple TV. Här är en skärmdump från xTV (klicka för större bild):

xtv.png

Om du står inför samma val som mig så rekommenderar jag dig att följa bloggen XBMC on OS X – a match made in heaven. Där finns den senaste informationen om XBMC för OS X. Har du en Intel Mac med Leopard kan du redan nu ladda ner XBMC och prova. Vill du veta mer om XBMC rekommenderar jag mitt tidigare inlägg Modifierad XBOX – en billig multimediamaskin.

Uppdaterat: Popcorn Hour verkar vara ett alternativ som jag missat. Läs recension i IDG.

Vad väljer du? Apple TV, XBMC eller någonting annat?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Publicerat i Hårdvara. 4 Comments »

4 svar to “Nya Apple TV eller XBMC?”

 1. Gunnar Lindberg Årneby Says:

  Båda dessa lösningar är aningen datiga. Glöm inte Dvico Tvix (modellserie 4100SH primärt) eller nya Popcorn Hour. Lösningar utan datighet för runt 2000 kronor.

 2. Webbsnack Says:

  Tack för tipsen! För den som vill läsa mer finns information här:

  http://www.popcornhour.com
  http://www.tvix.co.kr

  samt recension av Popcorn Hour i IDG.

  Vad menar du med datighet?

 3. GrandAnse Says:

  Ja det var ju ett lätt val om du har råd att lägga ut de extra pengar som en Mini kostar. Vill påstå att Plex är helt överlägsen ATV.

 4. Kia Says:

  Själv kör jag fortfarande gammal XBOX med Plex – och det fungerar hur bra som helst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: