KIA-index godkänner Google Analytics

I juli 2006 skrev jag inlägget KIA-index godkänner inte Google Analytics. Då var Google Analytics fortfarande ett relativt nytt mätsystem i Sverige (Google Analytics lanserades 2005).

Sedan dess har KIA-index fortsatt att utesluta webbsajter som använder sig av mätsystemet från Google. Anledningen (som jag fick beskriven av Mikael Karlsson i ett mejl 2006) sades vara att mättalen inte var jämförbara med SiteCensus eller Insight XE.

I en artikel i IDG hävdar dock Lasse Näsström på KIA att anledningen till att Google Analytics inte är med i KIA-index är en annan: ”eftersom Google ej kontaktat oss trots att ett flertal sajtägare kontaktat dem om detta så har vi ej kunna inleda någon utvärdering” säger han.

Men faktum är att Mikael Karlsson på KIA-index kontaktade Johan Kinnander på Google redan 2006. Påståendet från Lasse Näsström stämmer alltså inte.

Oavsett vilka motiv KIA-index haft för att exkludera Google Analytics från sina listor så har de idag ändrat sig. Förmodligen efter att uppstickaren SIS-index startat ett gratisalternativ.

Numera godkänner alltså KIA-index Google Analytics. Detta är en klar förbättring av KIA-index, vars mål naturligtvis borde vara att ha med så många mätleverantörer som möjligt. Dessutom verkar det som om problemen med att jämföra mättalen från Google Analytics med övriga statistikleverantörer är lösta.

Men, fortfarande är dock gratisalternativet SIS-index bättre än KIA-index på så sätt att SIS-index är helt gratis. Alternativet KIA-index kostar mellan 2500 och 10000 kronor per år. Detta kommer förmodligen att göra att många sajtägare kommer att fortsätta undvika KIA-index.

Staffan Slörner, ordförande för KIA-kommitén anser att det endast är små webbsajter som använder sig av Google Analytics. Så här säger han:

”Vi godkänner nu Google Analytics så att även mindre sajter får en chans att vara med. De smala sajterna finns ju inte med i dag men jag vill se dem på Kia”

Men faktum är att tio största sajterna som nu finns i SIS-index (med Lunarstorm i topp), lätt skulle platsa in på KIA-index topp 100-lista. SIS-index listar just nu statistik för 217 sajter medans KIA-index listar totalt 339 sajter och 35 nätverk.

Om bara KIA-index skulle kunna slopa årsavgiften för små sajter så skulle vi kunna få se en riktig topplista över sveriges största sidor. Men fram tills dess får vi nog leva med att det finns två tjänster som levererar topplistor.

Eller varför kan inte någon starta en ny tjänst som slår ihop de två listorna? Domänen kis-index.se är ledig…

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 svar to “KIA-index godkänner Google Analytics”

 1. Google Analytics godkännas av KIA Index | TDH / Svensk Edition Says:

  […] Goda nyheter, KIA Index godkänner Google Analytics, en avsaknad jag tidigare skrivit om. Det betyder att man inte längre behöver betala stora summor till mätleverantörer för att indexeras av KIA Index, något som många mediabyråer mer eller mindre kräver för att annonsera på en sajt. Internetworld rapporterar, men det är ännu inte klart exakt när implementeringen är klar. Självfallet är det inte gratis att vara med (då är det SIS Index du letar efter), 2 500 kr/år eller mer åker du på. Webbsnack har en bra genomgång. […]

 2. Johan Falk Says:

  Kollade just in KIA:s fula* webbplats, och konstaterade i källkoden att de själva använder Google Analytics. Ironi eller bara dubbelmoral?

  * Eftersom jag gärna kastar sten på jättar har jag inga problem med att hävda att deras webbplats innehåller stavfel, dålig tabell-design och ful layout. Lite märkligt för en webbplats för annonsörer, och för några som anser sig ha bättre service än Google Analytics.

 3. KIA-index börjar ta emot ansökningar från SIS-index « Webbsnack Says:

  […] jag tidigare rapporterat kommer KIA-index att inkludera sajter från gratisvarianten SIS-index. Nu har SIS-index börjat informera en del sajter om att deras mätdata snart kan hamna i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: