7 anledningar till att inte använda Feedburner

Här är ett inlägg som jag tänkt att skriva ett tag, men det har dröjt lite eftersom jag haft mycket annat på min dagordning.

feedburner-logo

Feedburner är en väldigt populär tjänst som numera ägs av Google. Med hjälp av Feedburner kan man framförallt mäta hur många som följer ett viss flöde (RSS eller Atom). Det stora antalet användare av Feedburner visar att tjänsten är mycket uppskattad.

Men. Det finns flera saker som är bra att känna till om tjänsten innan börjar använda den. Saker som kan påverka negativt på olika sätt. Därför vill jag utfärda en varning för Feedburner.

Använd inte Feedburner om du inte vet vad du ger dig in på.

Här är några saker som jag uppmärksammat.

1. Dina nyheter blir fördröjda
När du har publicerat någonting nytt så vill du naturligtvis att dina läsare skall få ta del av dina nyheter omedelbart. Använder du Feedburner blir det normalt en lång fördröjning innan nyheterna når dina läsare.

Feedburner måste nämligen först upptäcka att du skrivit någonting nytt innan de själva kan distribuera ditt flöde vidare.

Upplever du att det tar lång tid innan dina nyheter når dina läsare så kan detta vara orsaken. Feedburner hävdar själva att de kontrollerar ditt flöde varje halvtimme. Men i mina experiment har det ibland dröjt många timmar.

Lösningen på problemet är att pinga Feedburner så fort du skrivit någonting.

Om du har en blogg och vill att det du skrivit skall hamna i olika bloggsökmotorer, såsom Twingly, Google Blog Search, Nyligen.se m.m. så måste du i vissa fall vänta tills Feedburner uppdaterat sig innan du kan pinga vidare.

Detta gäller endast bloggar som i sin HTML-kod ändrat länkar och meta-taggar till att peka på Feedburner.

Pingar man för snabbt så är det inte säkert att bloggsökmotorerna ser dina nya inlägg.

2. Feedburners flöde kan misstolkas
När man ansluter sig till Feedburner får man automatiskt en tjänst som heter ”BrowserFriendly som beskrivs på följande sätt

BrowserFriendly improves your feed’s appearance in most web browsers and makes it easier to subscribe to

Det här innebär att du, när du besöker flödet med en vanlig webbläsare, får du en fin sida som visar innehållet i flödet och ger dig flera möjligheter att prenumerera.

Detta verkar vara väldigt bra – men kan leda till stora problem. En del robotar som besöker flödet kan få nämligen problem att läsa av det, eftersom Feedburner tror att det är en vanlig webbläsare. Ett exempel på detta är den utmärkta svenska tjänsten RSS/Ping. RSS/Pings robot identifierar sig med en tom User Agent och får därmed inte det korrekta RSS-flödet tillbaka, vilket gör att exempelvis RSS/Ping inte fungerar med Feedburner.

Lösningen på detta problem är att avaktivera tjänsten BrowserFriendly.

En annan lösning är att hänvisa dina besökare till http://feeds.feedburner.com/ditt-namn?format=xml. Men även om denna lösning fungerar så är den mycket sämre, då du helt plötsligt har två adresser till samma flöde. Mer om detta nedan.

3. Många flöden kan leda till problem med statistiken
Desto fler adresser du har till ditt flöde, desto fler alternativ har dina läsare att välja mellan. Detta kan leda till problem med statistiken.

Är det viktigt för dig att ha koll på hur många läsare du har så bör du vara medveten om detta.

Så fort du skapar ett Feedburner-flöde har dina läsare helt plötsligt ytterligare ett flöde att välja mellan. Även om du lägger in länkar till ditt nya Feedburner-flöde överallt så kommer du fortfarande ha läsare som använder ditt gamla flöde.

Använder du dessutom ?format=xml i slutet på dina adresser så kan även det leda till att Feedburner tappar kollen på dina besökare. Jag misstänker att detta är fallet i exempelvis detta exempel där läsarsiffran går upp och ner hela tiden.

TkJ har nu slutat att använda sig av ?format=xml i sina länkar. Men det är garanterat många av hans läsare som använder både denna adress, samt adressen som han använde innan han började använda Feedburner.

Lösningen på detta problem är att bestämma sig från början om huruvida du skall använda dig av Feedburner eller ej. Vill du använda dig av Feedburner bör du se till att alla länkar går dit, redan från start. Se dessutom till att avaktivera ”BrowserFriendly”.

Skulle du ändå stöta på en robot som inte kan läsa ditt flöde kan oftast använda dig av adressen till ditt orginalflöde.

4. Många flöden, många pingningar
Har du någongång använt dig av http://www.din-blogg.se/feed/ eller ?format=xml så borde du i teorin även fortsätta att pinga dessa adresser för att det inte skall bli fördröjningar.

Men, i praktiken fungerar det oftast inte att pinga med flera flödes-adresser. Har du någonsin använt flera adresser till ditt flöde så får du räkna med att många av dina läsare får fördröjning när de läser dina nyheter.

Använder du WordPress kan du bli lockad att använda dig av Feedburners plugin. Denna plugin hänvisar alla som går till ditt orginalflöde till din adress på Feedburner.

Detta fungerar bra i teorin. Men tänk på att inte alla robotar följer efter hänvisningar (eng. redirects). Tänk även på att tjänster som exempelvis RSS/Ping, som inte alltid fungerar så bra med Feedburner, kan behöva läsa till ditt orginalflöde för att det skall fungera. Detta kommer inte fungera om du använder Feedburners plugin.

5. Feedburner och SEO
Ditt flöde läses inte bara i flödesläsare. Det publiceras ibland vidare av andra tjänster (exempelvis Bloggar.se).

Detta är väldigt trevligt för dig som bryr dig om sökmotoroptimering. Har du tur kan du få länkar in till dina nyheter från olika håll.

Vad har detta med Feedburner att göra? Jo, Feedburner har en tjänst som kan tala om för dig hur många som klickar på länkarna i ditt flöde. Då kan du se vad dina läsare tycker är intressant.

I teorin är detta väldigt bra. Men tänk på att tjänsten ändrar på dina länkar så att de går till Feedburner.

Feedburner mäter klicken och hänvisar sedan besökarna vidare till dina sidor. Användaren märker ingenting av detta. Men det gör sökmotorerna. De ser inte att länkarna går till dina sidor.

Det som kunde varit någonting positivt, ur SEO-synvinkel, försvinner om du använder dig av denna tjänst. Tjänsten heter ”Feedburner Stats Pro” och är numera gratis. Men låt dig inte lockas av detta eller av ordet ”Pro”.

Exempelvis bloggen Prylkoll.se använder denna tjänst.

6. Google och Feedburner
Sedan Google köpte upp Feedburner har många Feedburner-användare fått olika typer av problem. De flesta problem hänger ihop med migreringen till Google.

Har du fått en fråga om du vill migrera ditt Feedburner-konto till Google så bör du avvakta.

Det vanligaste problemet är att antalet läsare sjunkit markant efter migreringen. Men det finns även andra som upplever att Feedburner inte uppdaterar flödet lika snabbt. Här finns ännu fler problem som uppkommit efter migreringen.

Senast idag har Feedburner dock för första gången gått ut och svarat på en del av kritiken.

7. Feedburners statistik kan manipuleras
Som sagt ovan så kan Feedburners statistik visa fel pga av många olika orsaker. Men visste du att det även går att manipulera statistiken? Nu vet jag inte hur vanligt detta är. Men detta är ett ytterligare argument för att Feedburners statistik inte går att lita på.

Här finns mer information om hur man enkelt kan få upp sina läsarsiffror genom fusk.

Sammanfattning
Feedburner är i grunden en fiffig tjänst. Tycker du att statistik är väldigt viktigt så kan Feedburner vara någonting för dig.

Men innan du börjar jobba med Feedburner bör du tänka på att statistiken inte alltid visar rätt. Samt att det kan bli en del oväntade problem, som du kanske inte räknat med.

Har du väl börjat använda Feedburner så är det svårt att sluta. Du vill ju inte förlora dina läsare som använder din Feedburner adress, eller hur?

Så tänk både en och två gånger innan du sätter igång med Feedburner.

Nu vore det intressant att höra vad ni läsare har för erfarenhet av Feedburner. Någon som kan bekräfta något av det jag tar upp här, eller som tvärtom tycker att Feedburner är en kanontjänst?

Andra bloggar om: flöden, rss, atom, feedburner, google, problem, xml

23 svar to “7 anledningar till att inte använda Feedburner”

  1. Gunnar Lindberg Årneby Says:

    Aha, så du tycker jag ska slå av Stats Pro för Prylkoll.se alltså? Då vore ju en WP plugin som gör detsamma trevligt förstås.
    Dessutom, du kan ju inte dissa Feedburner utan att rekommendera ett alternativ eller två tycker jag 🙂

  2. Webbsnack Says:

    Har dessvärre inte koll på någon WP plugin som gör samma sak. Men någon annan kanske vet om det finns något alternativ där man kan behålla sin ursprungsfeed och ändå få statistik?

  3. Webbsnack Says:

    Detta är inte något alternativ till Stats Pro, men det finns ett enkelt sätt att ha koll på antalet prenumeranter (ungefärligt) utan Feedburner.

    Har du Firefox och tillägget Greasemonkey kan du installera Google Reader Subscribers Count. Då får du reda på hur många som följer ditt (och andras) flöden via Google Reader.

  4. Fredric Says:

    Då är det alltså inte bara jag som har upplevt att feeden från Feedburner ibland kan ta flera timmar på sig innan den dyker upp i Google Reader. Jag inser problematiken med att många prenumererar på den, och att den inte kan plockas bort, men jag har successivt försökt styra om till en annan av de feeds som finns.

  5. Webbsnack Says:

    Fredric: Jag misstänker att problemet du nämner är väldigt vanligt. Förmodligen är det så att det flöde som du använde först (ditt orginalflöde kanske) är det som uppdaterar snabbast. Det kan du nog prova dig fram till, genom att prenumerera på alla olika varianter av ditt eget flöde (orginalflöde, Feedburner-flöde, m.m.).

    Eftersom man normalt endast pingar med adressen till sin blogg så kan man dessvärre inte styra över vilket flöde som Google (eller andra robotar) väljer.

  6. ptz0n Says:

    Bara jag som inte hittar Pro-verktyget i Feedburner? Jag har ett svagt minne att jag aktiverat det men hittar nu inte hur jag stänger av det.

  7. Webbsnack Says:

    ptz0n: Om du har det påslaget skall det finnas under Analyze -> Services -> Feedburner Stats Pro

  8. ptz0n Says:

    Ser bara: ”Configure Stats” där. Då bör allt vara i sin ordning? 🙂

  9. Webbsnack Says:

    ptz0n: Jajjemen. Då använder du inte ”Pro” och kan lungt grubbla över viktigare saker i livet 🙂

  10. Andreas Says:

    Bra tips, ska ta mig igenom Feedburner-inställningarna för tjuvlyssnat och tjuvtittat med det här inlägget i tankarna. Statistiken är rolig, men inget måste. Att veta antalet subscribers är egentligen det mest intressanta. Tjuvlyssnat passerade en liten drömgräns häromdagen. Det blir passande att fira det genom att plocka bort PRO. 🙂

  11. Magnus Says:

    Jag har själv undvikit Feedburner just av de problem det skapar för sökmotoroptimeringen. Tycker faktiskt att Feedburner skapar så pass mycket problem att det är värt att undvika helt och hållet.

  12. mikaelf Says:

    Men fördelen med feedburner är ju ändå att: Man slipper att alla som läser ens feed ”hammrar” på min webbsever; istället hammrar de på googles server. Right?

  13. TD Hedengren Says:

    Det där med SEO och Bloggar.se stämmer inte riktigt. Det är nämligen så att Bloggar.se kör nofollow på alla sina länkar, och det är tyvärr inte särskilt ovanligt att man gör det. Man tjänar med andra ord ingenting på en länk från Bloggar.se, och då spelar det ingen roll ifall man går via Feedburners statistiklänk eller ej.

    Bra post annars, även om jag, som jag skrev på Börja Blogga, tycker att fördelarna med Feedburner lätt uppväger de eventuella nackdelarna!

  14. Webbsnack Says:

    Nu är det inte bara Bloggar.se som återpublicerar flöden. Det finns massor av tjänster som länkar via den länk som finns i flödet.

    Själv använder jag mig av Bloggar.se:s RSS-flöde för att länka tillbaks till bloggar som länkar till den här bloggen. Jag vet många som gör på liknande sätt som jag.

  15. Frosundakillen Says:

    Men om Feedburner är så dåligt, vad finns det för alternativ som är bättre? Jag byter gärna.

  16. Lillan Says:

    Intressant med att dippar i trafiken kan bero på Feedburner för det är precis vad som har hänt mig – mer än 300 mindre besökare per dygn har fått mig att fundera över vad det kan bero på. Själv använder jag plugin Feedburner Feedsmith – jag vet inte hur många som prenumererar men kan det vara värt att ta bort pluginet? Vad kan vara ärsta konsekvensen med det?

  17. Martina Lind Says:

    Jag hittade detta inlägg nu, och ville bara tacka – jag har halvt grubblat ihjäl mig över varför vissa feedburner-flöden inte funkar på Politometern.se vad jag än gör medan andra funkar finfint. Det här var väldigt användbart. Tack!

  18. Banana Munki Says:

    Bra artikel, du verkar veta vad du pratar om. Tackar för bra information.

    Är det statistiken för feeden man vill åt så kan jag rekommendera en WordPress plugin som heter ”Feed Statistics”. Finns på denna länk: http://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-feed-statistics/

  19. farmormaRob Says:

    really?

  20. J. Hereora Hummerhielm Says:

    Hej!

    Intressant post och jag skulle vilja höra om det fanns några fler, då bättre, alternativ till att kunna – framförallt – ge möjligheten till folk att prenumerera – via e-post – på ens inlägg (blogg-material).

    Någon som kan rekommendera någon sådan gratistjänst?

  21. J. Hereora Hummerhielm Says:

    *glömde klicka i notifikation via e-post ;)*

  22. herbal remedy hypothyroidism Says:

    I’ll immediately clutch your rss as I can’t find your email subscription
    link or newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognize so that I may subscribe. Thanks.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: