Hitta lanserar Gatubild – svensk StreetView

Hitta.se har lanserat en tjänst som de kallar Gatubild. I princip är det en kopia av Googles StreetView. Tjänsten finns ännu endast för Stockholm.

gatubild

Även om jag tycker att det är häftigt att kunna vandra i Stockholms gator så ställer jag mig ändå frågande till själva integritetsaspekten. I Googles StreetView har man suddat ut alla ansikten. Men i Gatubild syns alla ansikten med hög skärpa. Det går även att se nummerplåtar på bilar, vilket kanske inte är så populärt hos en del.

Rui Brites de Sousa, vd för Hitta.se säger själv i en intervju i IDG att det är mycket bättre upplösning än i Google Earth. Jag antar dock att det är Google StreetView som åsyftas.

I Metro får man ytterligare information:

Vi har utgivningstillstånd precis som svenska tidningar och att människor fastnar på bild i bakgrunden där är samma sak som att de fastnar på bild här.

Enligt IDG är det totalt 2,2 miljoner bilder på 1 200 kilometer av gatunätet. Bilderna är tagna från sju till 20 meters intervall – tätare i korsningar, glesare på motorväg.

I bland annat Flashback finns det en tråd där man kan tipsa om ”roliga bilder”. Här är en del som jag hittade via Flashback:

Här kan man se hur Hitta-bilen ser ut:
bilen

En taxi och Hitta-bilen kör olagligt:
omkorning1

omkorning2

Den här panoramabilden ser ihopklippt ut:
ihopklippt

Här är tre killar som ser ut att försöka stjäla en bil:
tjuvar

Tipsa gärna i kommentarerna om andra intressanta bilder!

Andra bloggar om: hitta, hitta.se, gatubild, google, streetview, stockholm, bilder, panorama, integritet

3 svar to “Hitta lanserar Gatubild – svensk StreetView”

  1. Dgtlx.com Says:

    Det var väl bara en tidsfråga innan Hitta och Eniro skulle apa efter Google på den här punkten, men ändå så välkommet! Det ska bli kul när tjänsten byggs ut, helt rätt!

  2. Magnus Says:

    HAHA Vilken gata är det som bilen står på?

  3. Lars Says:

    Det är en intressant tjänst. Kan tänka mig att kvällstidningarna kommer att börja analysera bilderna för att hitta scoop. Sedan kommer integritetsdebatten igång på riktigt. Hittade själv en bild där Hitta-bilen verkar köra mot färdriktningen. Omedvetet verkar de också ha skapat en humorsajt.


Lämna en kommentar