Test: Söktjänster för svenska bloggar. Vem är bäst?

Idag har Bloggportalen startat sin nya söktjänst Bloggsök. Jag tog chansen att jämföra Bloggsök med andra liknande söktjänster.

Enligt Bloggsök är ”jodenius” det mest sökta svenska ordet den senaste veckan. Mitt test utgår därför från detta ord/namn.

Vilken sökmotor ger flest träffar?

  1. Google Blog Search, 181 svenska träffar
  2. Technorati, 160 svenska träffar
  3. Knuff, 137 svenska träffar
  4. Bloggsök, 26 svenska träffar

Vilken sökmotor ger mest aktuella träffar?

  1. Både Knuff, Bloggsök och Technorati hittar ett blogginlägg som är 1 timme gammalt
  2. Google Blog Search hittar ett blogginlägg som är 14 timmar gammalt

Vilken sökmotor ger mest relevanta träffar?

  1. Knuff och Bloggsök har endast med svenska blogginlägg i sökresultaten. Relevansen är därför hög.
  2. Google och Technorati indexerar alla typer av svenska RSS-flöden. Därför innehåller sökresultaten även irrelevant information.

Att notera: Bloggsök söker endast igenom bloggar som registrerat sig på Bloggportalen. Det är säkert en anledning till att de inte söker igenom lika många bloggar som Knuff.

Vilken sökmotor klarar av avancerade sökningar?

Både Bloggsök, Google Blog Search och Technorati klarar av avancerade sökningar. Det gör inte Knuff. Hos Google Blog Search och Technorati måste man ändra inställningar för att sökningen endast skall gälla endast svenska bloggar.

Sammanfattning

Technorati, Knuff och Bloggsök hittade alla de mest aktuella inläggen om ”Jodenius”. Knuff och Bloggsök hade flest relevanta träffar, med fördel till Knuff. Google Blog Search hade flest träffar men lyckades trots detta inte hitta det senaste blogginlägget.

Knuff vinner testet, tätt följt av Bloggsök!

Även Eniro har en söktjänst för bloggar. De indexerar dock endast några få bloggar och är därför inte inkluderade i testet.

Uppdaterat: Sigge Eklund på Bloggsök anser att jag skall sluta ”webbsnacka” i mössan och istället börja be om ursäkt. Sigge anser att ovanstående test är orättvist eftersom Bloggsök endast har indexerat inlägg från de senaste dagarna. Men där har faktiskt Sigge fel. En snabb sökning på Bloggsök hittar nämligen inlägg redan från maj 2005. Så någon ursäkt till Sigge blir det inte tal om.

Länkar: Technorati, Google, Bloggsök, Knuff, Eniro

Andra bloggar om: , , , , , ,

7 svar to “Test: Söktjänster för svenska bloggar. Vem är bäst?”

  1. Aftonbladets Bloggsök - Frisim /nyhetssök/ utvecklingswebblog Says:

    […] Bloggen Webbsnack kommenterar innehållet i Bloggsok. Där jämförs med Technorati och Google Blog Search. Technorati och Aftonbladets Bloggsok bygger på samma tekniska plattform, Lucene. […]

  2. Googles bloggsök - nu med ping! « Webbsnack Says:

    […] Som jag tidigare skrivit om har Googles bloggsökmotor varit mycket dålig på att hitta aktuella blogginlägg. Den främsta anledningen till detta har varit att de inte klarat av pingningar. I och med den nya pingtjänsten kommer förmodligen ett framtida bloggsöktest visa att Googles bloggsök blivit bättre. […]

  3. Svårt att skapa egen sökmotor med Google « Webbsnack Says:

    […] Jämfört med andra bloggsökmotorer får min egen bloggsök sämsta möjliga betyg. […]

  4. marie ch Says:

    hej
    hitta er idag
    mvh mch

  5. Sök vidare från Googles Bloggsök till Knuff, Twingly, Bloggsök, Bloggz, Frisim m.fl. « Webbsnack Says:

    […] Sök vidare från Googles Bloggsök till Knuff, Twingly, Bloggsök, Bloggz, Frisim m.fl. 2008-08-07 — Webbsnack Det finns numera många bloggsökmotorer. Både svenska och utländska. Men vilken bloggsökmotor är bäst? Det försökte jag besvara i ett tidigare inlägg där jag helt ovetenskapligt testade bloggsökmotorer. […]

  6. Linnea Almlöf Says:

    Technorati har inte ping funktion?


Lämna en kommentar